یادداشت فنی: مورینیو چطور مچ بلان را خواباند؟
آی اسپورت در کنفرانس خبری شب قبل از بازی برگشت چلسی و پاریس سنت ژرمن ، تنها کسی که تمایلی به پیش بینی در مورد بازی برگشت نداشت و بی تفاوت نسبت به هیجان بازی خود را نشان می داد ، مورینیو بود. او حتی در پاسخ به اصرار چند خبرنگار انگلیسی مبنی بر لزوم تشویق بی امان چلسی در حین بازی توسط هواداران هم موضع جدی نگرفت و گفت ما باید خودمان بازی کنیم و ببریم. از همان حال وهوای کنفرانس خبری او می شد فهمید که برنامه مشخص و دقیقی برای رد شدن از این مرحله دارد و به هیچ عنوان آماده پذیرفتن شکست مقابل غول فرانسوی ها نیست.
تیم مورینیو ،در حالی برای بازی دیشب آماده شده بود که در 7 بازی قبل از این مرحله تنها 2 گل در رقابت های جام باشگاه های اروپا دریافت کرده بود و در نقطه مقابل ، تیم فرانسوی ، در 8 بازی گذشته اش در این جام تنها یک باخت را تجربه کرده بود و در هر 8 بازی هم موفق به گلزنی شده بود !
استراژی مورینیو برای کسب پیروزی در بازی برگشت چه بود ؟
اولین تغییرات در دو تیم را باید در بازیکنان آغاز کننده بازی جست و جو کرد. روش بازی هر دو تیم از نظر چیدمان اولیه بی تغییر به نظر می رسید . چیدمان اولیه چلسی 4-2-3-1 و چیدمانی پاریس سنت ژرمنی ها 4-3-3 بود. خط دفاعی چلسی ، با همان چهار نفر بازی رفت به میدان آمد در حالی که مورینیو مجبور شده بود در خط هافبک لمپارد را جایگزین رامیرز کند. این تغییر به معنای این بود که با توجه به روش بازی و میزان آمادگی بدنی لمپارد ، چلسی در واقع با یک هافبک دفاعی پا به میدان گذاشته است. جایگزینی اتوئو به جای شورله در نوک خط حمله هم با توجه به امار گلزنی اخیر اتوئو در استمفورد بریج و نیاز مورینیو به داشتن گزینه های قابل اعتماد روی نیمکت قابل پیش بینی بود. در نقطه مقابل پاریس سنت ژرمن با آوردن کاوانی به مرکز خط آتش اش به جای زلاتان سعی در حفظ کیفیت تهاجمی این تیم داشت.
ترکیب اصلی چلسی در دیدار رفت
ترکیب اصلی پاری سن ژرمن در دیدار رفت
ترکیب اصلی چلسی در دیدار برگشت
ترکیب اصلی پاری سن ژرمن در دیدار برگشت
مرور آمار بازی نشان دهنده برتری اندک چلسی در بازی برگشت در ایجاد موقعیت است و مالکیت توپ هم به طرز چشم گیری به سودچلسی چرخیده است.
نکته حائز اهمیت در این میان ، عدم افزایش چشمگیر تعداد پاس های بازیکنان چلسی است. آنها در بازی رفت 400 بار و بازی برگشت 423 بار توپ را بهم پاس داده اند. این مسئله بیانگر این نکته است که مورینیو تمایلی به ارسال پاس های متوالی کوتاه نداشته و از احتمال ضد حملات خطرناکه پاریس سنت ژرمنی ها نگران بوده است.
کیفیت برتر عملکرد بازیکنان چلسی در بازی برگشت منجر به از دست دادن کمتر توپ و در نتیجه نیاز کمتر به تکل زدن وباز پس گرفتن آن بوده است. این در حالی است که بررسی وضعیت دور کردن توپ از محوطه جریمه نشان دهنده در اولویت قرار داشتن گل نخوردن برای چلسی در این بازی بوده ، آنها 27 بار ! اقدام به دور کردن توپ از محوطه جریمه خودی کردند ، یعنی حتی 4 بار بیشتر از بازی رفت ، این مسئله در مورد دفع توپ های هوایی هم با افزایش تلاش بازیکنان چلسی همراه بوده و آنها 6 بار بیشتر با ضربات سر در مقابل حملات پاریس سنت ژرمنی ها دفاع کردند.
بهبود عملکرد بازیکنان چلسی در فاز دفاعی تنها تفاوت این تیم در این بازی نسبت به بازی رفت نیست ، آنها در ایجاد موقعیت شوت زنی در مقابل دروازه حریف هم عملکرد کاملا متفاوتی را از خود نشان داده اند و تقریبا 2 برابر شوت زده اند.
شوت های چلسی در دیدار رفت
شوت های چلسی در دیدار برگشت
در نقطه مقابلی ، فرانسوی ها نتوانسته اند بهبودی در ایجاد موقعیت های شوتزنی به سمت دروازه ایجاد کنند و در هر دو بازی 12 بار تنها موفق به این کار شده اند که با توجه به دقت پایین شوت زنی آنها ، نگرانی جدی برای شاگردان آقای خاص ایجاد نکردند.
شوت های پاری سن ژرمن در دیدار برگشت
شوت های پاری سن ژرمن در دیدار برگشت
اما تفاوت محسوس استراتژی مربیان در این دو بازی در مقایسه عملکرد زوج های دو تیم قابل لمس است. این تصویر نشان دهنده بیشترین تعداد پاسی است که در بازی رفت دو بازیکن به یکدیگر در زمین داده اند :
و این تصویر ، امار مربوط به بازی برگشت است :
حضور دو زوج از خط دفاعی چلسی در این امار ، مهم ترین مسئله ای بوده است که مورینیو در بازی دیشب پیاده کرده و آن تمرکز بر بازیسازی و افزایش دقت ارسال پاس بین بازیکنان این تیم است. او به خوب می داند که لو دادن توپ وقتی تمام تیم سراپا حمله است می تواند منجر به ضدحملات خطرناک فرانسوی ها شود ، از این رو با چرخاندن توپ در نیمه خودی ریسک احتمالی این مسئله را کاهش داده است
دقت 100 % ای پاس هایی که به اسکار رسیده در این تصویر گویای تمرکز مورینیو بر کاهش احتمال دریافت ضدحمله است.
چلسی از این مرحله دشوار جام باشگاه های اروپا با وجود مصدومیت هزارد و نداشتن چند مهره کلیدی خود به سلامت گذشت و به جمع چهار تیم برتر اروپا رسیده است. با این که از نظر مهره ها و ستاره های طراز اول جهان ، تیم مورینیو قابل مقایسه با رئال مادرید ، بارسلونا و بایرن مونیخ نیست ، باید دید در صورت این که بارسلونا و بایرن مونیخ هم موفق به صعود به این مرحله بشوند ، شاگردان آقای خاص چگونه مقابل آنها بازی خواهند کرد.
نکته مهمی که از کنار ان نمیتوان به راحتی گذشت ، برگزاری فینال امسال در لیسبون است ، یعنی شهری که فاصله نزدیکی به زادگاه مورینیو دارد و این مسئله می تواند یکی از محرک های انگیزشی برای آقای خاص فوتبال جهان برای فتح این جام باشد.
جاوید جعفری فراهانی؛دانشجوی دکترای مربیگری فوتبال- لندن
نظر دهید