مرفاوی: نگرانم ، مرگ فوتبال ایران نزدیک است
آی اسپورت- صمد مرفاوی نگران آینده فوتبال در ایران است. او اعتقاد دارد که با این شیوه تیمداری یعنی بستن راههای کسب درآمد به روی باشگاهها دیری نمیپاید که فوتبال ایران رو به نابودی میگذارد. مرفاوی به مبتکران فوتبال حرفهای هشدار میدهد؛ آیا هشدار او را جدی میگیرند؟ آیا راههای کسب درآمد به سوی باشگاهها باز میشود؟ مصاحبه با مرفاوی در این باره را به نقل از ایران ورزشی بخوانید:
صبای قم از معدود تیمهای لیگ برتری بود که بودجه آنچنانی در اختیار نداشت اما در نهایت موفق شد رتبهای تکرقمی را به دست آورد. این جایگاه محصول چه برنامهای است آقای مرفاوی؟
همانطور که گفتید در صبا هزینههای زیادی صرف تیمداری نشد. همین حالا بخش اعظمی از قرارداد بازیکنان باقی مانده و دستمزدها بهطور کامل پرداخت نشده است. هنوز مطالبات ما مانده و در طول فصل مشکلاتی داشتیم. با این وجود بچهها تحمل کردند. شاید یکی از دلایلی که باعث شد صبای قم ساکت کارش را بکند انگیزهای بود که در بازیکنان وجود داشت. آنها میخواستند کارنامه خوبی از خودشان بهجا بگذارند که موفق هم بودند. بخشی از انگیزه هم حاصل توجه تماشاگران قمی به صبا بود. ما میخواستیم برای آنها کاری انجام بدهیم که درنهایت موفق هم بودیم.
رتبه تکرقمی صبا چقدر هزینه برداشت؟
من دقیق نمیدانم و دنبال این چیزها هم نیستم اما مطمئن هستم که خیلی تیمها دو سه برابر ما هزینه کردند و در نهایت به لیگ یک سقوط کردند. بروید ببینید تیمهایی که ناکام بودند یا به زور و با مشقت بسیار در لیگ ماندند در همین نیمفصل چقدر برای تقویت تیمشان هزینه کردند. هزینههایی که هرگز کارگشا نبود و فقط سرمایههای آن تیمها را به باد داد. صبا اما با هزینه کم موفق شد رتبه تکرقمی به دست آورد و من این جایگاه را یک موفقیت بزرگ برای خودمان میدانم.
این روزها بحث شفافسازی قراردادهای بازیکنان از سوی وزارت ورزش و جوانان به شدت داغ شده. شما موافق این شفافسازی هستید؟
ببینید استقلال و پرسپولیس زیر نظر وزارت ورزش و جوانان هستند و آنها تصمیم گرفتند شفافسازی کنند. حتما مشکلاتی وجود داشته که آنها شفافسازی کردهاند. البته من دلیل این کار را خود بازیکنان میدانم. وقتی فلان بازیکن اعلام میکند از باشگاه 800 میلیون گرفته بعد میگوید این نیمی از قراردادش است و کاشف به عمل میآید که همان بازیکن یک خودرو هم از باشگاه گرفته، خود به خود این ابهام به وجود میآید که آن بازیکن قراردادش چقدر بود.» من فکر میکنم بازیکنان دو تیم با مصاحبههای خود آنقدر ابهام برای مردم ایجاد کردند که در نهایت وزارت ورزش و جوانان تصمیم گرفت شفافسازی کند.
سوال را جور دیگری بپرسیم. اصولا موافق هزینه کردن در فوتبال هستید یا خیر؟ میتوان سقفی برای هزینههای فوتبال قایل شد؟
من هرگز مخالف هزینه کردن در بخش فوتبال نیستم و به جرات میگویم فوتبال هزینه دارد بهخصوص اگر برای تیمهای بزرگی مثل استقلال و پرسپولیس باشد. میدانید این تیمها چقدر سرگرمی در جامعه ایجاد میکنند؟ چقدر اشتغالزایی میشود؟ میدانید از راه پخش همین مسابقات فوتبال چه تعداد جوان در روز سرگرم میشوند؟ ایجاد چنین فضای شادابی در جامعه نیازمند هزینه است. من هرگز مخالف پرداختهای میلیاردی نیستم. خودم فوتبالیام و فوتبالی فکر میکنم. چه اشکالی دارد بازیکن میلیاردی جذب کنیم؟ بعضیها دارند راه را اشتباه میروند. فوتبال خرج دارد و باید هزینهاش را پرداخت.
اما بعضیها اعتقاد دارند که برای فوتبال نباید هزینه کرد. آنها ایراد میگیرند و حتی مدیران دو باشگاه را مورد هجوم قرار میدهند که چرا به بازیکنان دستمزدهای 2 میلیاردی میدهند.
اشکال کار جای دیگری است. داشتن بازیکن خوب بهایی دارد که باید آن را پرداخت. اشکال این است که باشگاههای ما درآمد ندارند. برای مثال استقلال. چرا باید کار به جایی برسد که مدیرعامل مجبور شود اسپانسر فصل بعد را هم بفروشد؟ سوال من این است که فصل بعد میخواهند کجا برای استقلال تبلیغ بگیرند؟ روی جوراب؟ حرف من این است که باشگاه باید درآمد داشته باشد. راههای درآمدزاییاش باز باشد و ورودها تعریف شود. اگر این مشکل از بین برود دیگر باشگاهها با بدهی مواجه نمیشوند.
بنیان این افشاگری هم از همینجا شروع شد. وقتی دخل و خرج با هم نمیخواند.
بله، ابهامها ازهمینجا نشات میگیرد. دخل و خرج باشگاهها باید با هم بخواند. چرا باشگاهی که در طول فصل مثلا 12 میلیارد درآمد دارد میرود 20 میلیارد هزینه میکند؟ مشکل این است که بیش از درآمد خرج میشود و آخرش این بدهیها بهبار میآید. به اعتقاد من باید راههای کسب درآمد باشگاهها باز شود. صداوسیما حق پخش را به درستی پرداخت کند. حق تبلیغاتی به باشگاهها داده شود. کپی رایت را رعایت کنند. آن وقت میبینید که فوتبال ما رشد میکند و در عرض کمتر از 5 سال هم بازیکنان جوان به تیمهای بزرگ معرفی میشوند و هم ستارههای فوتبال جهان به لیگ ایران میآیند. وقتی پول باشد میشود مثل لیگ ترکیه یا امارات بازیکنان بزرگ جذب کرد و بر تعداد تماشاگران فوتبال افزود. مشکل اساسی استقلال و پرسپولیس نداشتن درآمد است.
اگر راههای کسب درآمد بسته شود چه وضعیتی درآینده به وجود میآید؟
شک نکنید که فوتبال ایران نابود میشود. هیچ باشگاهی با ورشکستگی و بدهی نمیتواند روی پا بایستد. اگر وزارت ورزش نمیخواهد تیمداری کند مشکلی نیست. آنها باید تکلیف این باشگاهها را روشن کنند و راههای درآمدزایی هم مشخص شود. در این صورت باشگاهها از حالت نیمه جان خارج میشوند.
در همین صبا تکلیف قراردادهای شما هنوز مشخص نیست. با این وضعیت باز هم میخواهید دراین تیم ادامه دهید؟
من برای ماندن در صبا برنامههایی دارم. یکی از بحث هایم همین پرداختها است. باید پای تعهدمان بایستیم. اگر به بازیکنی میگوییم 300 میلیون باید تا ریال آخر را پرداخت کنیم نه اینکه 100 میلیون بدهیم و بعد بازیکن را به امان خدا رها کنیم. برنامه زیادی برای صبا داریم. دوست دارم فصل بعد با این تیم سهمیه لیگ قهرمانان آسیا را بگیرم اما با برنامهریزی درست و اصولی. مطمئنا اگر حمایت شویم و مدیران وضعیت اقتصادی مناسبی را فراهم کنند شرایط بهبود پیدا میکند.
نظر دهید