چه بلایی سر غولهای اروپایی آمده؟
آیاسپورت – این هفته از فوتبال اروپا پر از سورپریزهای بزرگ بود، به خصوص در بوندسلیگا و لا لیگا. دو غول سنتی قاره سبز این هفته تن به شکستهایی باورنکردنی دادند، در حالیکه پرافتخارترین تیم تاریخ لیگ انگلیس هم با بازگشتی بزرگ از یک شکست خانگی فرار کرد.
منچستر یونایتد این هفته در اولدترافورد در همان 10 دقیقه ابتدایی دو گل از نیوکاسل خورد، تیمی که هنوز یک بازی هم در این فصل نبرده بود. اما در نیمه دوم سه بازیکنی که این فصل ژوزه مورینیو از برنامههای اصلیاش خارجشان کرده بود به داد مربی تحت فشارشان رسیدند. خوان ماتا، آنتونی مارسیال و الکسیس سانچز نفری یک گل زدند تا یونایتد در نهایت در دقایق پایانی مقابل تیم رافا بنیتز به پیروزی برسد. با وجود این پیروزی قهرمان 20 دوره از لیگ انگلیس حالا در رده هشتم جدول لیگ برتر قرار میگیرد، بین ولوز و واتفورد.
شیاطین سرخ اما تنها تیم بزرگ اروپایی نیستند که این فصل با شرایطی نابسامان روبرو شدهاند. بایرن مونیخ به رهبری نیکو کوواچ فصل را با پیروزی 0-5 در سوپرجام و چهار پیروزی پیاپی ساده در لیگ شروع کرد. اما بعد از این بازیها بود که یکدفعه همه شرایط برای باواریاییها به هم ریخت. بایرن حالا چهار بازی بدون پیروزی را پشت سر گذاشته، که سه تا از این بازیها در آلیانتس آرنا بوده. مدافع عنوان قهرمانی بوندسلیگا هفته پیش در زمین هرتا برلین 0-2 شکست خورد و این هفته در خانه 0-3 مغلوب بوروسیا مونشنگلادباخ شد. این سنگینترین شکست بایرن در لیگ در چهار سال اخیر بود. در ضمن آخرین باری که بایرن دو بازی پیاپی را در لیگ باخت به ماه می 2015 برمیگردد، وقتی که قهرمانیشان قطعی شده بود. بایرن حالا دو شکست در بوندسلیگا در همین مقطع ابتدایی فصل دارد، آماری برابر با کل فصل 2016-2015 و 2017-2016. تیم کوواچ با این دو شکست حالا به رده ششم جدول سقوط کرده و چهار امتیاز کمتر از بوروسیا دورتموند صدرنشین دارد.
در هفتهای که بایرن تن به این شکست سنگین خانگی داد رقیب سنتی آنها در چمپیونز لیگ، یعنی رئال مادرید هم برای سومین بار در چهار بازی اخیرش شکست خورد. مدافع عنوان قهرمانی اروپا 95 دقیقه در خانه آلاوس موفق به گل زدن نشد تا روی یک کرنر و ضربه سر مانو گارسیا شبی فاجعهبار برایشان رقم بخورد.
وقتی قبل از جام جهانی خولن لوپتگی به عنوان جانشین زینالدین زیدان برگزیده شد این انتخابی منطقی به نظر میرسید. تیم ملی اسپانیا تحت رهبری لوپتگی فوتبالی بسیار جذاب و هجومی بازی میکرد و عالی نتیجه میگرفت. در ضمن لوپتگی در تیم ملی با بسیاری از بازیکنان رئال مادرید هم کار کرده بود و با آنها آشنایی کافی داشت. ابتدای دوران لوپتگی در برنابئو هم نشان از دورانی موفقیتآمیز برایشان داشت. رئال سه بازی اول لیگ را با زدن 10 گل برد و کریم بنزما و گرت بیل نشان دادند قادرند جای خالی کریستیانو رونالدو را پر کنند.
اما درست مثل بایرن، شرایط برای رئال هم به یکباره به هم ریخت. رئالیها حالا چهار بازی بدون گل زده را پشت سر گذاشتهاند، بیش از 400 دقیقه. تنها خبر خوب برای تیم لوپتگی در این روزها البته فرم به هم ریخته بارسلونا است، تیمی که در هیچکدام از چهار بازی اخیرش در لا لیگا به پیروزی نرسیده است. فرم بارسا البته به اندازه رقیب سنتیاش افت نکرده و شاگردان ارنستو والورده حداقل در تمام این چهار بازی گل زدهاند. اما این طولانیترین روند بدون پیروزی آنها در لیگ از فصل 2016-2015 بدین سو است.
نتایج ضعیف بارسا و رئال باعث شده تا جدول لا لیگا هم شکل معمول خودش را از دست بدهد. در حال حاضر بین تیم اول و ششم این جدول تنها دو امتیاز فاصله است، در حالیکه سال پیش بارسا در همین مقطع از فصل چهار امتیاز بیشتر از تیم دوم و هشت امتیاز بیشتر از تیم ششم داشت. سویا حالا صدرنشین لا لیگا است، تیمی که از چهار بازی اولش در لیگ تنها چهار امتیاز گرفته بود. با این وجود سویا حالا تنها تیمی است که در این فصل از لا لیگا بالای 50 درصد از بازیهایش را برده. سویا فصل پیش درست بعد از هشت بازی همین 16 امتیاز را داشت، اما به جای صدرنشینی در رده پنجم جدول قرار داشت. در مقیاسی بزرگتر، بعد از هشت هفته فاصله تیم اول و تیم آخر لا لیگا تنها 11 امتیاز است، فاصلهای که فصل پیش در همین مقطع 21 امتیاز بود.
منچستر یونایتد، بایرن مونیخ، رئال مادرید و بارسلونا همه در این فصل به مشکل برخوردهاند، اما در مقایسه با موناکو هیچکدام معنای واقعی بحران را درک نکردهاند. موناکو به رهبری لئوناردو ژاردیم دو فصل پیش قهرمان لیگ یک فرانسه شد و به مرحله نیمه نهایی چمپیونز لیگ رسید. فصل پیش هم موناکو بعد از پاریس سن ژرمن در رده دوم جدول این لیگ قرار گرفت. اما این فصل موناکو، که همچنان ژاردیم را روی نیمکت خودش میبیند به رده هجدهم سقوط کرده. موناکو طبق سنت همیشگیاش این تابستان هم چندتا از ستارههایش را از دست داد؛ توما لومار، ژائو موتینیو و فابینیو. نتیجه این فروش بیش از حد مهرههای کلیدی این شد که آنها در 9 هفته ابتدایی لیگ پنج بار شکست خوردهاند و آیندهای مبهم پیش رویشان میبینند.
با وجود تمام این لغزشهای برخی از بزرگان اروپایی، یوونتوس و پاریس سن ژرمن با اقتدار در صدر لیگهای خودشان قرار دارند و منچستر سیتی هم به رده اول لیگ برتر رسیده، البته با امتیازی برابر با لیورپول و چلسی. آیا این فصل پر از سورپریز گریبان بیانکونری و پاریسیها و سیتیزنها را هم خواهد گرفت؟
نظر دهید