دفاعیه بیفروغ
آی اسپورت - خیلی وقت بود مدیران شبکه ۳ درباره عادل فردوسی پور و برنامه محبوب اما تعطیل شده «۹۰» حرفی نمیزدند. در این مدت گهگاه اخباری به صورت جسته و گریخته از تلاشهای عادل برای تولید یک برنامه برای پخش در فضای مجازی هم منتشر میشد که ظاهرا آن هم مجوز تولید و پخش دریافت نکرد. چند هفته پیش هم عادل در یک گفتگوی زنده اینستاگرامی صبحتهایی درباره تشویق جوانان به ماندن در ایران و پرهیز از مهاجرت کرد که آن هم بازتاب گستردهای داشت. اما روز پنح شنبه یک فایل تصویری از گفتگوی علی فروغی مدیر شبکه ۳ در فضای مجازی پخش شد. فایلی که کمتر از دو دقیقه بود اما در آن به نکات مهمی اشاره شده بود. فروغی در این گفتگو سعی کرده بود به اصلاح افشاگری و وجهه عادل را خراب کند. اما تقریبا هیچ کدام از جملات فروغی او را به نتیجهای که میخواست نرساند و اغلب بازتابها به همان جمله معروف عادل ختم میشد: «اجازه بدهید که قانع نشویم!» در این گزارش به بررسی ادعاهای فروغی در این فایل تصویری کوتاه پرداختهایم.
فروغی چه گفت؛ اعتراف دیرهنگام
علی فروغی مدیر شبکه سه در این مصاحبه گفت: «نمیشد اینجوری ادامه داد. نه محبوبیت ایشان برای ما پنهان بود و نه تخصص ایشان. اما وقتی میبینید یک دروازهبان دارد در یک خط دیگر حرکت میکند، باید شخص دیگر را درون دروازه بگذارید. در مورد ایشان باید بگویم که کار داشت از مدار خارج میشد. بقیه هم داشتند نگاه میکردند. بقیه هم میگفتند اگر یک نفر به خاطر محبوبیتش میتواند از مدار خارج شود و کسی هم چیزی به او نگوید پس ما هم میتوانیم این کارها را بکنیم! و با این روش صدا و سیما داشت از هم میپاشید. دیگر ما ناگزیر شده بودیم از این تصمیم. راه هم برای ایشان باز است. البته ایشان دارند مظلوم نمایی هم میکنند. در همین یک سال اخیر؛ ایشان بالاخره کارمند رسمی صدا و سیماست؛ ما نزدیک یک میلیارد تومان از مطالبات ایشان را دادهایم. موعد ترفیع شغلیاش رسیده بود که به امضای خود بنده رسید. به ایشان پیشنهاد دادیم بیاید گزارش کند اما خودش قبول نکرد. برخلاف این مظلومنماییها و در همان دورهای که بحث مهاجرت شده بود، ایشان به صورت دستی درخواست فوتبال ۱۲۰ را به ما داد. در همان یک هفته ده روز! منتها خب بلدند رسانه دارند. رسانههایشان هم به صورت زنجیرهای به هم متصل هستند. بالاخره فضای مجازی دست ما نیست. از این طریق یک کار گستردهای کردند، یک ادراکی در جامعه درست کردند.»
دروازهبان در یک خط دیگر؟
این بخش از صحبتهای فروغی ابهام زیادی دارد. مشخص نیست منظور از «یک خط دیگر» چیست. برداشتهای مختلفی میشود از این جمله داشت. در ادبیات فوتبالی اما همه برداشتها از این جمله منفی است. یعنی مثلا دروازهبان تبانی کرده است؟ یا بر علیه تیم خودی کار میکند؟ برداشت بسیار بدبینانهای هم میشود داشت. برداشتی بدبینانه که البته سیاسی است و انگار سعی دارد به ما بگوید عادل اهداف سیاسی مغایر با اهداف شبکه سه داشته است! فروغی در حالی این حرف را زده است که همگان عادل را به عنوان یک مجری سالم و صادق می شناسند که به واسطه برنامه «۹۰» به بسیاری از ناهنجاریهای فوتبال اشاره کرد و باعث شد خیلی از این موارد جمع شود. اما در برنامه جایگزین اصلا خبری از این دست اتفافات نیست.
پرداخت مطالبات بعد از دو سال منت دارد؟
فروغی مدعی شده که در یک سال اخیر حدود یک میلیارد از مطالبات فردوسیپور پرداخت شده. اگر یادتان باشد برنامه ۹۰ در اواخر سال ۱۳۹۷ تعطیل شد. الان هم در اواخر سال ۱۳۹۹ هستیم. یعنی پس از حدود دو سال مطالبات فردوسیپور پرداخت شده. طبیعتا این پول دستمزد برنامههایی بوده که او از ابتدا یا میانه سال ۹۷ تولید کرده بود. به این ترتیب مدت تاخیر در پرداخت مطالبات عادل از دو سال هم بیشتر میشود. و عجیب این که فروغی بابت همین هم دارد منت میگذارد! در مورد میزان دستمزد هم قطعا اغراق شده است. چون همه میدانند دستمزد عادل برای این برنامه اصلا زیاد نبوده. نشان به آن نشان که وقتی اعلام شد محمد حسین میثاقی بابت هر برنامه که روی آنتن میبرد چقدر میگیرد، برق از سر همه پرید! فروغی در بخش دیگری از این مصاحبه به برنامه فوتبال ۱۲۰ اشاره کرده. برنامهای که همه ساله با شروع لیگهای اروپایی تولید میشد و روی آنتن میرفت.اما به لطف دوستان و با وجود گذشت حدود ۱۰هفته از لیگهای اروپایی هنوز روی آنتن نرفته. شبکه ورزش به ادعای خود فروغی در این مصاحبه زیرمجموعه شبکه سه است. فروغی گفته عادل برای این برنامه هم مبلغ هنگفتی میگیرد. اما اگر به یاد بیاوریم فروغی درباره دستمزد عادل در برنامه ۹۰ هم از همین کلمه استفاده کرده متوجه می شویم که دستمزد عادل از برنامه فوتبال ۱۲۰ هم اصلا هنگفت نیست. تازه او برای این برنامه اسپانسر هم میگیرد! باز هم به این نکته توجه کنید که فروغی بابت دادن دستمزد به عادل برای برنامهای که هنوز فصل جدیدش روی آنتن نرفته منت میگذارد!
خروج از مدار فروغی یا مدار مردم؟
یکی دیگر از بخشهای مهم حرفهای فروغی جایی بود که گفت: «کار از مدار خارج شده بود.» اینجا هم مشخص نیست منظور فروغی کدام مدار است؟ روش و نگرش عادل در تولید برنامه ۹۰ کاملا مشخص بود. او علاوه بر بررسی فنی مسابقات فوتبال کارهای خیریه هم انجام میداد. مثل جمع آوری دیه و نجات یک جوان از مجازات اعدام یا آزادسازی زندانیان با جرائم مالی کوچک. او انتقادات زیادی هم به مدیران ورزش کشور داشت. چیزی که بسیار به مذاق مردم خوش میآمد. احتمالا این بخش از ماجرا بوده که خارج از مدار فروغی و صدا و سیما بوده. آن هم درست بر خلاف ادعای این مدیر. اگر یادتان باشد اولین تقابل این مدیر با برنامه ۹۰ وقتی بود که شبکه ۳ ناگهان در یک دوشنبه شب تصمیم گرفت به جای پخش برنامه ۹۰ که همه آیتمهایش هم آماده بود یکی از بازیهای تورنمنت بسیار مهم لیگ ملتهای اروپا را پخش کند! آن هم با این توجیه که مردم درخواست کرده بودند به جای برنامه ۹۰ آن مسابقه را ببینند. اما همین آقای فروغی که ادعای احترام به مخاطب داشته است در دو سال اخیر هرگز پاسخی به مطالبه به حق مردم برای از سرگیری تولید و پخش برنامه ۹۰ نداده است.
گزارشگر میخواهید یا کبریت بیخطر؟
فروغی در این بحث «مظلوم نمایی عادل» گفته که به ایشان پیشنهاد گزارشگری دادیم اما نپذیرفت. احتمالا این بخش از ادعاهای فروغی بیش از بقیه ادعاهایش پذیرفته میشود. چرا که با ویژگیهای شخصیتی فردوسی پور میخواند. واقعیت این است که عادل در گزارشگری بهترین بود و هست. این را خود فروغی هم در جایی که حرف از «بهترین دروازهبان» زده اذعان کرده. اما مساله این است که بخش تاثیرگذار فعالیت عادل مربوط به برنامه ۹۰ بوده است. «گزارشگری» برای هدفی که عادل داشت عرصه مناسبی نبود و نیست. اما صدا و سیما نشان داده دنبال گزارشگر تاثیرگذار هم نیست و فقط «کبریت بیخطر» میخواهد. فاجعهای که در دو سال اخیر در بخش گزارشگری صدا و سیما پیش آمده اصلا قابل کتمان نیست. مردم به وضوح از این مساله رضایت ندارند اما کیست که پاسخگو باشد؟
افول برنامه جایگزین؛ همین را میخواستید؟
مدیران شبکه در واکنشهای اولیه به تعطیلی برنامه ۹۰ مدعی شدند این برنامه روند خوبی ندارد و بیش از آن که به متن فوتبال بپردازد به حاشیههای مخرب توجه میکند. حتی محمد حسین میثاقی مجری برنامه فوتبال برتر هم در یکی از برنامههایش با همین جملات به عادل و برنامه ۹۰ کنایه زد. اما حالا فوتبال برتر به بدترین وضعیت رسیده است. کمتر بینندهای از قبل منتظر این برنامه میماند. در ماههای اخیر هم توجه به حاشیه به اصل اساسی برنامه تبدیل شده و کار به رو کردن فایل صوتی و تصویری مدیران از هم کشیده شده است. حتی خود مدیران شبکه هم از این مساله ناراضی هستند و این از تغییراتی که در روند برنامه به وجود میآید مشخص است. در حال حاضر برنامه کاملا «دو شقَه» شده است. تا مدتی پیش هر روز که برنامه فوتبال برتر روی آنتن میرفت میثاقی آن را اجرا میکرد. اما با شروع لیگ بیستم فقط اجرای برنامه هفتگی (دوشنبه شبها) به میثاقی سپرده شد و برنامه مربوط به پخش زنده فوتبال باشگاهی را محمدرضا احمدی اجرا میکند. حالا باید از فروغی و همکارانش پرسید بعد از دو سال به آن هدف متعالی که مدنظرتان بود رسیدهاید؟
متاسفانه مهاجرت را هم اشتباه متوجه شدید!
فروغی در بخشی از این مصاحبه مثلا خواسته طعنهای به عادل بزند و ماجرای مهاجرت را مطرح کرده! فروغی ماجرا را طوری تعریف کرده که انگار عادل خودش قصد مهاجرت داشته یا حداقل میخواسته شائبه مهاجرتش را ایجاد کند. این در حالیست که مساله درست برعکس بوده و خود فروغی ناخواسته این را هم تائید کرده است. فروغی گفته: «برخلاف این مظلومنماییها و در همان دورهای که بحث مهاجرت شده بود، ایشان به صورت دستی درخواست فوتبال ۱۲۰ را به ما داد. در همان یک هفته ده روز!» خب آقای فروغی! کجای این حرفها با عملکرد عادل تناقض دارد؟ او که خودش در آن مصاحبه گفته بود به دانشجوهایم توصیه میکنم حتی در سختترین شرایط هم فکر مهاجرت را نکنند و در ایران بمانند. خود عادل هم همین کار را کرد دیگر! با این که عرصه را برایش را تنگتر و تنگتر کردهاید و حتی مجوز پخش اینترنتی را هم به او ندادهاید به توصیهای که به دانشجویانش داشته عمل کرده و به صورت دستی درخواست تولید فوتبال ۱۲۰ را داده. این کجایش مظلوم نمایی است؟
سازندگی
۸ نظر
مهدی
شنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۹، ۱۸:۳۱عادل
يكشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۹، ۱۲:۴۸ویریا
يكشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۹، ۱۶:۰۸ایشان با این صحبت ها میخواست فردوسی پور را نقد کند اما ماهیت صدا و سیما را زیر سوال برد !!
نقد عباس عبدی بر سخنان مدیر شبکه ۳ قابل تأمل است.
مهدیه
يكشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۹، ۱۷:۱۸سلمان
يكشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۹، ۱۹:۱۲گمنام
يكشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۹، ۲۱:۳۷محسن
دوشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۹، ۲۲:۰۱عرفان
چهارشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۹، ۰۱:۴۱